Lihkku beivviin Sápmi!
Gratulerer med dagen Sápmi!
De fleste vet hva som markeres 8. mars og 17. mai, men hva med 6. februar? 6. februar er samenes nasjonaldag, og den markeres i Norge, Sverige, Finland og Russland. Bakgrunnen til at samenes nasjonaldag faller på 6. februar er fordi det første samiske landsmøte ble avholdt i 6. februar 1917. Dette var første gang samer samlet seg på tvers av nasjonale landegrenser, og dette for å samarbeide, og jobbe med, samiske saker - og styrke samenes rettigheter.
Det finnes flere samiske språk. Blant disse er sørsamisk, lulesamisk, nordsamisk, pitesamisk, skoltesamisk og umesamisk. Språkene er forskjellige, og for demonstrere dette kan du nedenfor se hvordan man sier “gratulerer med samenes nasjonaldag” på de nevnte samiske språkene.
Sørsamisk: Læhkoe saemiej åålmegebiejjine!
Lulesamisk: Vuorbbe sámij álmmukbiejvijn!
Nordsamisk: Lihkku sámi álbmotbeivviin!
Pitesamisk: Vuärrbe sáme älbmukbejvijn
Skoltesamisk: Šiõǥǥ saa'mi meersažpeei´v
Umesamisk: Lihkuos sämij ålmagenbiejvieb
På 17.mai synges “Ja, vi elsker”, 6. februar synges “Samefolkets sang”. Sangen ble av Isak Saba i 1906, og er oversatt til flere samiske språk. På nordsamisk heter sangen “Sámi soga lávlla”, og du kan finne den på YouTube.
Selv om den samiske nasjonaldagen er en offisiell flaggdag, er den ikke en offisiell fridag. Der det på 17.mai ofte brukes bunad, er kofte den tradisjonelle drakten å bruke for 6. februar.
I år har skjedd viktige endringer i RETHOS (Nasjonale Retningslinjer for Helse og Sosialfagutdanningene) som innebærer et større hensyn til samiske perspektiver i utdannelsen av helsepersonell. Med den hensikt at de skal være bedre forberedt som behandlere i møte med den samiske delen av befolkningen. Dette inkluderer i aller høyest grad utdanningen av psykologer. Mer informasjon om denne endringen og hva den innebærer for psykologer kommer snart, så hold et øye med PUG sine plattformer i tiden fremover!
En ting endringen i RETHOS illustrerer er en gryende, noe forsinket, anerkjennelse på vegne av den norske befolkningen at de vet altfor lite om sine samiske søstre og brødre. Og hvilken dag er vel bedre for å å begynne å oppgaven om å lære seg litt mer om samer på, enn selveste samenes nasjonaldag?!
Her er en liste over noen programmer, filmer og podcaster som kan gi litt mer innsikt i Norges urbefolkning:
- «Tett på» fra NRK. «Ikke alle samer bor på vidda med massevis av rein. Denne podkasten er din døråpner til Sápmi – som trolig er mye mer sammensatt enn du visste. Programleder er Svein Lian, og redaktør er Jan Roger Østby.» - NRKs egne beskrivelse av serien https://radio.nrk.no/podkast/tett_paa
- @samekofter Instagramkonto som publiserer bilder av ulike samiske klesdrakter og tradisjoner.
- Episoden om samer fra programmet «Ikke spør om det» fra NRK https://tv.nrk.no/serie/ikke-spoer-om-det/sesong/4/episode/5
- Dokumentar om Elsa Laula Renberg. En samisk kvinne som satt sitt preg på historien gjennom hennes utrettelige kamp for samiske rettigheter.
- «Vårt land – vår kamp» En film om samefolket i Finland https://tv.nrk.no/program/KOID24005221
- Miniserien «Alta-aksjonen» fra podcasten «Hele historien». Denne gir et innblikk i den avgjørende rollen denne hendelsen hadde for samefolket og deres kamp om å bli tatt på alvor og hørt av norske myndigheter.
- Boken «Derfor må du vite at jeg er same» av Ella Marie Hætta Isaksen. Denne boken er helt flunkende ny! Kan bestilles på deichman, men kan være litt ventetid for den er populær.
- «#noknu – Hvorfor blir vi ikke ferdige med samehets?» episoden fra 15. desember 2020 i podcasten Forklart, fra Aftenposten.
Comments