top of page

Ekstramaterialer til podcast - Episode 6

Rasismen i Norge


Litteraturtips:


Bøker


White fragility av Robin DiAngelo

Veldig nyttig for melaninfattige som sliter med å forstå hvorfor rasisme er vanskelig å forstå for dem.

Finnes som lydbok på Audible.


Eg snakkar om det heile tida av Camara Lundestad Joof

Denne gir et innblikk i hvordan rasisme kan oppleves i Norge. Den gir et innblikk i utfordringene som ligger i det å føle at man må forsvare at diskriminerende opplevelser er en realitet, og at det utgjør en påkjenning. Den kan derfor gi svar på flere av spørsmålene som kan være vonde å bli stilt for melaninrike i Norge. Den er også veldig kort og lettlest!

Kan leies på Deichmann.


The Hate U Give av Angie Thomas

Dette er bokversjonen av den filmen Ammal refererte til i podcasten. Den gir et innblikk inn i en forståelse av frustrasjonen og sinne som den kumulative effekten av rasisme kan føre til.

Finnes som lydbok på Storytel


Serier


Dear White People

Tar opp, blant annet, flere mer omdiskuterte påkjenninger, som for eksempel blackface og n-ordet. Finnes på Netflix!


Grand Army

Omtaler ulike former for diskriminering, der rasisme er en av disse. Gir et innblikk i påkjenninger som kommer som en konsekvens av normaliserte mangler på likestilling mellom etnisitet, kjønn og seksualitet. Illustrerer også hvor vanskelig det kan være å forsøke å stå imot disse konsekvensene når normen i samfunnet og hierarkiet ikke er på din side. Finnes på netflix!


When They See Us

Amerikansk serie som er basert på en sann historie. Tar opp konsekvensene som kan komme av fordommen som beskriver melaninrike menn som aggressive og kriminelle. Finnes på netflix!


Filmer


The Colour Purple

Steven Spielberg film, med blant annet Whoopi Goldberg og Oprah Winfrey som skuespillere. Et mesterverk av en film!


Podcast


Helt Ærlig Pod Finnes på Spotify!

 • Episode 12 Diskriminering, perling og språkets makt

 • Episode 17 Strukturell rasisme, George Floyd og global bevegelse

 • Episode 18 Anti-rasisme, rasifisering og inkludering


Forklart

Finnes på Acast og Spotify!

 • 5 historier om rasisme i Norge


PS: Hvis dere vil ha flere tips bare send mail til pugoslo2016@gmail.com så skal dere få en utvidet versjon av listen ;)


OBS! Om litteraturtips: Disse anbefalingene og beskrivelsene er skrevet av en hvit person. De er derfor, uunngåelig, påvirket av begrenset erfaring med å føle rasisme på kroppen (ellers kjent som hvite privilegium). Følgelig, er det en sjanse for at individer som opplever rasisme, jevnlig, vil kunne anse andre bøker som mer relevante, eller at beskrivelsene av bøkene som er nevnt, ikke nødvendigvis passer deres egne oppfatning av denne bokens tematikk.


Linker


Rettshjelptilbudet til Norsk Folkehjelp


Norsk Folkehjelp og antirasisme

 • Håndbok

 • Solidaritetsungdommen og antirasisme (med rettigheter og plikter i møte med politiet)


Psykologtilbud hos SiO (det som ble omtalt i podcasten)


Gratistilbud for ikke-studenter

Andre eksempler på gratistilbud, for ikke-studenter, om man trenger noen å snakke med (uavhengig av årsaken)

 • Hjelpetelefonen til Mental Helse

  • Telefonnummer: 116 123 (døgnåpent og gratis tilbud)

Har også chat.Kilder:


Nordmenn er tillitsfulle


Rasisme i Norge: (obs! Dette er bare et lite utdrag som finnes! Gjerne oppsøk mer)


Eksempel på kilde til aktuelle rasismedebatter og nyheter

 • Instagramkontoen jeg refererte til i introen heter rasisme_i_norge og kan vise til aktuelle rasismediskusjoner og -nyheter

Arbeidslivet:


Metaanalyse:

 • «Do Some Countries Discriminate More Than Others? Evidence from 97 Field Experiments of Racial Discrimination in Hiring» av Quillian, Heath, Pager, Midtbøen, Fleischmann og Hexel Tidsskrift: Sosiological Science Publisert: 2019

  • Kommentar: ikke la deg lure av at vi har mindre enn halvparten så mye som Sverige, 20-40% mindre sjanse for å få jobb i Norge, bare på grunn av navnet ditt er fortsatt veldig høyt, og definitivt fortsatt diskriminering.


Kvantitativ studie med påfølgende intervjuer:

 • «Diskrimineringens omfang og årsaker: Etniske minoriteters tilgang til norsk arbeidsliv» av Midtbøen og Rogstad Tidsskrift: Institutt for samfunnsforskning Publisert: 2012

«We are seen as a threat»: Police stops of young ethnic minorities in the Nordic countries» av Solhjell, Saarikkomäki, Haller, Wästerfors og Kolind

 • Videreutvikling etter funnene: På bakgrunn av de funnene som kom frem i forskningen nevnt ovenfor, og i podcasten, utviklet politiet et kurs i år (2020) ved navn «Rettferdig politi». Dette kurset søker å ta stilling til fordommer som kan stå bak den etniske profileringen som kom frem i funnene. Det er allikevel blitt kritisert (av flere instanser) at denne reaksjonen er for tynn, da den ikke tar stilling til et behov for å kunne vise til hvor omfattende diskrimineringen som forekommer er. Behovet for å kunne vise til omfanget er aktuelt både på et samfunnsnivå, men også på et individnivå, for at den som blir diskriminert vil kunne ha noe å vise til noe som kan anerkjenne hvor mange ganger det har skjedd (f.eks som kvitteringsordningen Ammal refererte til i podcasten).


Undersøker potensielle, langsiktige, konsekvenser av den kumulative diskrimineringen i Norge

PS: En veldig stor takk til alle som har tatt seg tiden til å gi oss i PUG en bedre innsikt i flere av problemstillingene som blir tatt opp i podcasten. En spesiell stor takk til gjestene våre; Winnie Nyheim og Ammal Haj Mohamed(fra NF Solidaritetsungdom), som tok seg tiden til å komme og forklare temaer og utfordringer som er både kompliserte og såre.

Takk <3

Comments


Blogg: hvem er vi og fått til?
bottom of page