top of page

Ekstramaterialer episode 12: Psykologer og Rasismen i Norge


Innholdsfortegnelse:

  • Beretninger om internalisering og andre påkjennelser som følge av rasisme, diskriminering og fordommer

  • Bøker

  • Serier

  • Filmer

  • Nettsider og kronikker

  • Podcast

  • Musikk

  • Litteratur og andre kunstuttrykk laget med hensikt å motvirke effekten av stereotypiske ideer og fordommer

  • Bøker

  • Serier

  • Filmer

  • Nettsider og kronikker

  • Podcast

  • Musikk

  • Forskning om konsekvensene av diskriminering på helse

  • Forskning i Norge

  • Mer utdypende studier fra andre land enn Norge

  • Psykologers implisitte fordommer og konsekvensene av dette

  • Forskning fra USA

  • Funn som kan tyde på en lignende situasjon i Norge

  • Det lille vi fant fra USA om hvordan å håndtere og behandle slike traumer og generelle maktbalanser i en terapikontekst

  • Forskning

  • Podcast

  • Norsk kronikk

  • Generelle verktøy og strategier individet kan ta i bruk for å beskytte seg mot, eller håndtere, traumer fra påkjennelser som følge av møter med rasistiske fordommer, ord og handlinger [utenfor terapikontekst]

  • Forskning

  • Podcast

  • Filmet intervju

  • Som Winnie forklarer i episoden kan det være hjelpsomt å forberede seg på hvordan å møte ulike former for mikroaggresjoner i hverdagen. Her kommer noen tips:

  • Forskning

  • Litteratur

  • Mikroaggresjoner fra pasient mot terapeuten

  • Kronikker


 


I 2019 offentliggjorde den norske regjeringen en handlingsplan kalt «Regjeringens handlingsplan mot rasisme og diskriminering på grunn av etnisitet og religion 2020–2023» Der står det:




«Med folkehelseloven har kommunene et bredt ansvar for å fremme befolkningens helse og ha god oversikt over helsetilstand og påvirkningsfaktorer»

- Regjeringens handlingsplan mot rasisme og diskriminering på grunn av etnisitet og religion 2020-2023, side 82




Beretninger om internalisering og andre påkjennelser som følge av rasisme, diskriminering og fordommer


Bøker


Don’t touch my hair av Emma Dahiri

Diskuterer konsekvensene av melaninfattige skjønnhetsidealer, samt den rollen hår har spilt i både undertrykkelse av melaninrikes rettigheter, og kampen for likestilling. Forfatteren er en melaninrik, irsk, kvinne.

Finnes som lydbok på Audible.


Rasismens poetikk av Guro Sibeko

Handler om opplevelsen av å være melaninrik i Norge. Boken åpner hvert kapittel med et dikt, men har et påfølgende kapittel skrevet som vanlig tekst. Veldig gode skildringer, og alt i alt veldig godt skrevet! Anbefales også for de som ikke nødvendigvis er spesielt vant til dikt. Den tar opp alt fra internalisering, til diskriminering i ulike arenaer, til hvordan å være en antirasist. I notatene finner du også henvisninger til mange betydningsfulle melaninrike mennesker i det norske samfunnet i dag, som det kan være et poeng å sjekke ut, og følge med på! Forfatteren er en melaninrik, norsk, kvinne

Kan leies på Deichman.


Kjære bror

Denne boken er laget av Minotenk og inneholder en samling av kronikker skrevet av erfarne, samfunnsengasjerte stemmer, om hvordan det er å være en minoritetsmann i det norske samfunnet. Blant disse er det, blant annet, en kronikk av Abdirahman Hassan som tar opp psykisk helse hos menn med minoritetstilknytninger, og spesielle utfordringer som følger med dette (også i møte med helsesektoren!). De ulike stemmene inkludert i boken, av både menn og kvinner, bidrar til å gi et unikt fargerikt innblikk i et perspektiv som ellers, i stor grad, blir forsømt i diskusjoner om minoriteters opplevelser i Norge.

Boken kan leies på Deichman!


Third Culture Kids

Denne boken inneholder en samling av beretninger om hvordan det er å vokse opp med flere kulturer i Norge. Blant de som har delt sine historier er Leo Ajkic, Iselin Shumbla, Faten Mahdi og Mona Berntsen, men det er også personer fra andre arenaer i samfunnet som lever mer ukjente liv, samt en som er anonym. Her får man ikke bare ett innblikk inn i denne opplevelsen, men man får presentert et helt spekter av, både gaven det er å ha flere nasjonaliteter, men også den motgangen den kan utløse som følge av fordommer.

Boken kan leies på Deichman!


Skamløs av Amina Bile, Sofia Nesrine Srour og Nancy Herz

Boken tar oppgjør med fordommer knyttet til det å være en muslimsk jente med minoritetstilknytninger her i Norge. Den tar opp problematiske fordommer man må håndtere innad i minoritetsmiljøet, i tillegg til fordommer man møter blant majoritetsbefolkningen for å tilhøre den minoriteten man har. Denne boken er veldig lærerik når det kommer til interseksjonaliteten mellom det å være kvinne og muslim i Norge.

Boken kan leies på Deichman!


Krigerhjerte: min fars reise av Guro Sibeko

Dette er en biografi om faren til Guro Sibeko, skrevet av Guro Sibeko. Den skildrer farens dramatiske liv som en del av motstandsbevegelsen mot Apartheid i Sør-Afrika, til livet hans som, først asylsøker, i Norge, og senere norsk familiefar.

Boken inneholder flere av farens møter med fordommer og rasisme siden han kom hit på 60-70-tallet frem til mer moderne tider (etter 2000). I tillegg inneholder også boken enkelte opplevelser av rasisme Guro Sibeko har møtt selv, gjennom oppveksten, og i sitt voksne liv. Rasismen blir uttrykt, både fra folk som mener vondt, og folk som mener godt. Den gir derfor mye innsikt inn i hvordan fordommer kan se ut i Norge, inkludert de fordommene som kanskje har blitt litt usynlige på grunn av at de er normalisert, og den påkjennelsen de allikevel utgjør for mottakeren.

Boken kan leies på Deichman!


Skal liksom liksom-passet ditt bety noe

Denne inneholder kronikker av Saqib Razaq, Sumaya Jirde Ali, Muniba Ahmad, Julie Ræstad Owe, Fatema Al-Musawi, Nora Mehsen, Pamir Ehsas Harvir Kaur, Linn Nikkerud og Mori Diakite. Kronikkene er skildringer av ulike opplevelser i å måtte håndtere flere nasjonaliteter i Norge, og interseksjonaliteten som oppstår avhengig av utseende, religion, kjønn og annet i møte med rasisme og fordommer i Norge. Boken er delvis inspirert av Karpes “Lett å være rebell i kjellerleiligheten din” (lenke og henvisning under musikklisten), som tittelen til boken er et sitat fra.

Boken kan leies på Deichman!


Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie

En skjønnlitterær historie som handler om Ifemelu, en nigeriansk kvinne, som reiser til USA for å studere og senere jobbe, der hun etterhvert begynner en blogg om rasisme. Boken skildrer ulike opplevde konflikter mellom kulturen hun kommer fra og møte med den vestlige kulturen i USA. Enkelte av kapitlene tar også for seg opplevelsene av andre bekjente av Ifemelu som også reiser til vestlige land, og ulike utfordringer de møter som følge av dette. På grunn av dette er boken, derfor, rik på nyanser og sider ved ulike former for konflikter med rot i hudfarge, historie og kultur. I tillegg til dette er også selve historien både fin og spennende. Forfatteren er en melaninrik, nigeriansk, kvinne.

Finnes som lydbok på Storytel og Audible



Serier


Small Axe

Dette er en serie som skildrer livet til melaninrike menn i London på 70- tallet. Serien har fem episoder (egentlig filmer) som tar for seg hver sin arena/historie. Alle fem episodene er regissert av oscarvinnende Steve McQueen, som blant annet har blitt slått til ridder av dronningen i England for sitt bidrag som regissør. Den har også skuespillere som Letitia Wright og John Boyega. Serien er laget for å være mest mulig virkelighetsnær og enkelte av episodene er basert i faktiske hendelser. Da den ikke skildrer USA, men Europa er det sannsynlig å tenke at det kan være flere likhetstrekk mellom hva serien viser til og hvordan det har vært, eller er, i Norge.

Best av alt! Hele serien ligger gratis på nrk!!!

Lenke: https://tv.nrk.no/serie/small-axe


Glad you asked (sesong 2)

Denne serien tar for seg moderne rasisme i USA. Det er bare fem episoder på litt under en halvtime hver, der de er innom flere spennende temaer. De har, blant annet, en hel episode dedikert til temaet om implisitte rasistiske fordommer, og en hel episode dedikert til temaet om rasisme og helse. Det er Vox som står bak, som er de samme som har laget “explained” serien på Netflix.

Finnes på YouTube!

Lenke: https://www.youtube.com/watch?v=ho2IpTpgRUQ&list=PLJ8cMiYb3G5cOFj1VQf8ykNOI0ptuHybc



Filmer


Braided - An American Hair Story

Viser et innblikk inn i historien om vestens kulturelle appropriasjon av, og fordommer om, tradisjonelle, afrikanske måter å flette håret på, og hvordan det kjempes for å ta det tilbake.

Lenke: https://www.youtube.com/watch?v=yFGwmUCH9aI&ab_channel=ELLE


The Doll Experiment

Dette er dukkestudien som blir nevnt i podcasten. Denne ble først utført på 60-tallet og demonstrerte hvor ødeleggende fordommer om hudfarge kan være, og hvordan de internaliseres og utgjør en påkjenning, selv i veldig små barn. Disse filmene viser nyere replikasjoner av studien.

Lenke: https://www.youtube.com/watch?v=PZryE2bqwdk


Ma Rainey’s Black Bottom

Handler om en av historiens mest kjente afroamerikanske sangerne fra jazzalderen kalt Ma Rainey. Filmens handlingsforløp varer bare en dag, men skildrer ulike arenaer og former undertrykkelse av afroamerikanere kunne uttrykkes på den tiden, og bruker mange ulike virkemidler for å illustrere den psykiske påkjennelsen disse undertrykkelsene utgjorde for afroamerikanere. Filmen var en av de siste filmene Chadwick Boseman spilte i før han døde, og inneholder også den veldig talentfulle Viola Davis.

Ligger på Netflix!

Netflix har også laget en film om filmen som, blant annet, inneholder intervjuer med skuespillere og de historiske faktaene den baserte seg på. Denne heter “Ma Rainey’s Black Bottom: A Legacy Brought To Screen”



Nettsider og kronikker


Afro-revolusjonen

Veldig informativ! Gir deg et historisk perspektiv av kampen for å normalisere afro, og afro-lignende hår. Starter internasjonalt, men forklarer også hvordan det spredte seg til Norge og hvilke utfordringer personer med afro-lignende hår har hatt her. Inkluderer beskrivelser om hvordan det har vært å vokse opp med afro i Norge fra ulike nordmenn.

Lenke: https://www.dn.no/d2/mote/livsstil/kultur/trender/afro-revolusjonen/2-1-753156


Forening for Interkulturell Psykologi

“FIP retter seg mot psykologer som arbeider med problemstillinger som berører minoritetsgrupper som identifiserer seg eller assosieres med en annen språklig og kulturell bakgrunn enn majoritetskulturen.”

Lenke:

https://www.psykologforeningen.no/foreningen/utvalg-raad-og-interesseforeninger/forening-for-interkulturell-psykologi-fip



Podcast


Vannhullet

  • Mental helse 2.0

Dette er podcasten som tar for seg det å være norsk-afrikansk i Norge. Hostene er Maria Liholt og Siv Misund. I denne episoden har de besøk av Nnaka og Warsame, der de snakker om hvordan å håndtere identitet mellom flere kulturer, samt rasisme og diskriminering. Det blir også tatt opp hvordan dette knyttes opp til mental helse, spesielt nå, i koronatiden.


Hverdagspsyken

  • “Hat, rasisme og psykisk helse m/Usman & Zeliha” Tar opp konsekvensene av omfattende rasistisk hets på psykisk helse. Episoden har besøk av Zelilah Acar som beskriver hvordan hun opplevde den massive negative reaksjonen som fulgte hennes valg om å hilse kronprinsen ved å ta seg til hjertet, istedet for å ta han i hånden. I tillegg har episoden også besøk av Usman Chaudhry, en psykolog som går litt i dybden på de reaksjonene Zelilah beskriver, samt tips til hvordan å håndtere slike opplevelser.


Renegades: Born in the USA

  • Episode 2: “American Skin: Race in the United States” Dette er podcasten til Barack Obama og Bruce Springsteen! Bruce Springsteen deler sine erfaringer i sitt nære forhold med melaninrike Clarence Clemons, og hvordan det var å være så nær, men allikevel så uforstående. Barack Obama snakker også om egne erfaringer og hvordan det er å ha noe som dette som kan bli brukt mot deg når som helst, hvor som helst, og verst av alt fra hvem som helst. I episoden snakker de hovedsakelig om tilstanden i USA, men mye er generelle temaer om ulikheter, fordommer, og lignende, som i høy grad er overførbart til Norge. Ligger ute på Spotify!



Musikk

Husk å søke opp teksten når du hører på disse sangene! Det er den du lærer mest av. Jeg setter * ved de musikkvideoene som har fått spesielt mye oppmerksomhet


Norsk:

  • Hkeem

  • Ghettoparasitt

[Teksten kommer opp når du søker Ghettoparasitt på Google] Lenke til musikkvideo: https://www.youtube.com/watch?v=gvLaAOfiZa8 *

PS: Maria Mena lagde også en versjon av denne sangen på Hver Gang Vi Møtes som er verdt å sjekke ut!


  • Karpe Diem

  • Vestkantsvartinga

Lenke til sangen: https://open.spotify.com/track/5Vu5x1Tch6moyKMD5u8vrJ?si=1b76f4fc69544fc9

Lenke til teksten: https://genius.com/Karpe-vestkantsvartinga-lyrics


  • Påfugl feat. Maria Mena

Lenke til sangen: https://open.spotify.com/track/4lxUAcAfxe8uQvhGqQ69qz?si=20d02519ff5f43fd

Lenke til teksten: https://genius.com/Karpe-bonus-pafugl-m-maria-mena-lyrics

Originalt skrevet til minnekonserten etter 22. juli

Opptak av fremførelsen på minnekonserten: https://www.youtube.com/watch?v=OMf5ShKk5B8

PS: Karpe Diem lagde også en versjon med Yosef fra Madcon som er verdt å sjekke ut!


  • Identitet som dreper

Lenke til sangen: https://open.spotify.com/track/5nFhPOuSghnmdORSPodao0?si=28bc9b2984df4779 Lenke til teksten: https://genius.com/Karpe-identitet-som-dreper-lyrics


  • Karpe

  • Lett å være rebell i kjellerleiligheten din

Lenke til musikkvideo: https://www.youtube.com/watch?v=0f1E7Qnm_Sc *

Lenke til teksten: https://genius.com/Karpe-lett-a-vre-rebell-i-kjellerleiligheten-din-lyr

ics


  • Willy X Mugisho

  • Leve

Lenke til musikkvideo [med tekst!]: https://www.youtube.com/watch?v=SaZsGX1RD04 *


Ikke norsk:

  • Lin-Manuel Miranda

  • Immigrants, we get the job done

[Teksten kommer opp når du søker Immigrants we get the job done på Google] Lenke til musikkvideo: https://www.youtube.com/watch?v=6_35a7sn6ds *


  • Louis Armstrong

  • Black and Blue

[Teksten kommer opp når du søker black and blue Louis Armstrong på Google]

Lenke til sangen: https://open.spotify.com/track/2f886TYxWwiRDwfopPseYS?si=be612d19b4c9459b


  • Jorja Smith

  • Blue lights

[Teksten kommer opp når du søker blue lights Jorja Smith på Google]

Lenke til musikkvideoen: https://www.youtube.com/watch?v=R8YwnQMQuJI


  • Sam Cooke

  • A change is gonna come

[Teksten kommer opp når du søker a change is gonna come på Google]

Lenke til sangen:

https://open.spotify.com/track/0KOE1hat4SIer491XKk4Pa?si=ecdec3e0d009427b

PS: Aretha Franklin lagde også en versjon som er verdt å sjekke ut!


  • Kendrick Lamar

  • Sing about me, I’m dying of thirst

[Teksten kommer opp når du søker Kendrick Lamar sing about me på Google]

Lenke til sangen:

https://open.spotify.com/track/1Z2FvDFZSDQ23s4BDqpWqZ?si=fbde9ad6d2a446b9

PS: Aretha Franklin lagde også en versjon som er verdt å sjekke ut!


  • BROCKHAMPTON

  • FIGHT

Tekst: https://genius.com/Brockhampton-fight-lyrics

Lenke til sangen:

https://open.spotify.com/track/7sJ7zlySCbRw6OjlLhVQMt?si=b9ec8721018e49ab

  • CASH

Tekst: https://genius.com/Brockhampton-cash-lyrics

Lenke til sangen:

https://open.spotify.com/track/0yvxop3XdQyWStwvuYP4dw?si=7cdb988a0d154fef




Litteratur og andre kunstuttrykk laget med hensikt å motvirke effekten av stereotypiske ideer og fordommer


Bøker


Little leaders: Exceptional men in black history av Vashti Harrison

Denne er egentlig en barnebok, men anbefales til alle aldere! Boken trekker frem betydningsfulle melaninrike menn gjennom historien, og bidrar dermed til å motvirke stereotypiske fordommer. Det finnes også en “exceptional women” versjon der de trekker frem kvinner fra alle nasjonaliteter.

Kan leies på Deichman


Young, gifted and black av Jamia Wilson og Andrea Pippins

Denne er laget på samme konsept som “Little Leaders”, men har en mer internasjonal dekning av personer, den har også med flere mer moderne personer som Beyonce, Misty Copeland og Barack Obama. Da, det er lite overlapp mellom bøkene anbefaler jeg å lese begge to :)

Kan leies på Deichman


Brev til Zenzele av Nozipo Maraire

Denne boken er skrevet som et brev fra en mor til sin datter, i anledning at datteren skal flytte ut av Zimbabwe der hun kommer fra til vesten for å studere. I brevene forsøker moren å forberede henne på det livet hun vil møte der ute, med alt fra kjærlighet, til sorg og rasisme. Boken inneholder mange skildringer fra morens kultur som hun uttrykker en åpenbar stolthet og forkjærlighet til, samt ulike former for rasistisk undertrykkelse kulturen, og menneskene den tilhører, har møtt både i og utenfor landet sitt. Fokuset er allikevel at moren ønsker at datteren skal kunne se med stolthet mot det landet og det folket som oppdro henne, på tross av de ideene hun potensielt vil kunne møte når hun reiser ut.

Kan leies på Deichman


Serier


«Ikke ta på håret mitt!» – Unormal

«Ikke ta på håret mitt!» er en episode i serien Unormal på NRK.

Den ligger ute på NRK-tv.

Lenke: https://tv.nrk.no/serie/unormal/2020/DMYT21001420


Self-made: Inspired by the life of Madam C. J. Walker

En serie som er basert på livet til den første afro-amerikanske millionæren. Inneholder Octavia Spencer i hovedrollen, med fantastiske støttespillere, som for eksempel Tiffany Haddish. Den viser hvordan Madam C.J. Walker presterte å oppnå rikdom og berømmelse, og bli den første afro-amerikanske millionæren i USA, på tross av både rasisme og kvinnediskriminering. Virkelig inspirerende!

Finnes på Netflix


Black earth rising

En skjønnlitterær serie som handler om et forsøk fra sentrale internasjonale fredsaktører på å stille skyldige personer etter folkemordet i Rwanda, for retten. Serien belyser white saviorism, samt fordommer om Afrika, og afrikanske land, og hvordan disse fordommene påvirker hvordan landene blir behandlet på den internasjonale arenaen.

Finnes på Netflix


Atlanta

Donald Glover, aka Childish Gambino, er både skaperen av og hovedrollen i “Atlanta,” en serie om livet til Earn, manageren til sin fetter som er rapper, som forsøker å vinne moren til datteren hans tilbake og lage noe av seg selv. Mange temaer knyttet til rase -- mikroaggresjoner, stereotypier, traumer -- blir tatt opp på både subtile og åpenbare (og ikke minst kreative) måter gjennom de ulike karakterene i historien. Kan finnes på Viaplay.


Fresh Prince in Bel Air

En komedie serie om en melaninrik gutt (spilt av Will Smith) som blir sendt for å bo hos den rike advokat-onkelen hans. Denne serien er fra nitti-tallet, men står igjen som en av de store seriene fra den tiden, og den serien som gjorde Will Smith kjent som skuespiller.


Filmer


Jeg og min afro

Film med to korte ekstraklipp. Viser til egne erfaringer og opplevelser hos melaninrike i møte med vestlige skjønnhetsidealer og konsekvensene av dette. Fremstiller også afro, og afro-lignende, hår på en måte som motarbeider negative inntrykk og begrensninger uttrykt fra vestlige skjønnhetsidealer.

Lenke: https://tv.nrk.no/serie/jeg-og-min-afro/2021


Hair Love

Kortfilm som har vunnet Oscar!

Oversatt beskrivelse fra YouTube: "Hair Love, en Oscar belønnet animert kortfilm fra Matthew A. Cherry, forteller den rørende historien om en afro-amerikansk far som lærer seg å stelle håret til datteren for første gang."

Lenke: https://www.youtube.com/watch?v=kNw8V_Fkw28&t=277s


Moonlight

Filmen følger Chiron, en homofil afro-amerikansk gutt, og hans utfordringer i å bli trygg på både identitet og seksualitet, i en ellers svært konfliktfylt hverdag.

Filmen har fått mye anerkjennelse for deres fantastiske bruk av virkemidler og symbolikk i formidlingen av fortellingen, og brudd med stereotypiske forventninger av afroamerikanske gutter og menn.

Ligger på Netflix!


Pariah

Denne handler om Alike, en homofil afro-amerikansk jente, som forsøker å finne seg til rette i sin egen seksualitet, i et samfunn der homofili er mindre akseptabelt.

Her også (i likhet med Moonlight) blir det fremstilt flere brudd på stereotypiske forventninger av afro-amerikanere, generelt.

Ligger på Netflix!



Nettsider og kronikker


Krølltopp Norsk nettside for naturlige krøller”

Inneholder masse informasjon som kan gi individer med krøller en mulighet til å bli kjent med håret sitt, hvilke muligheter det har, og hvordan å ta vare på det.

Lenke: https://krolltopp.no/



Podcast


Vannhullet

  • Krølltopp

I denne episoden av Vannhullet, snakker Maria Liholt og Siv Misund med Lalla Coulibaly, grunnleggeren av websiden nevnt ovenfor, krølltopp.no. Her snakker de blant annet om hår, skjønnhetsidealer, mangfold, representasjon og rasisme. Lalla vil hjelpe mennesker med ulike krøller til å håndtere og elske sitt hår, og taler for at frisører skal også ha nødvendig kompetanse for å style alle typer hår.



Musikk

Husk å søke opp teksten når du hører på disse sangene! Det er den du lærer mest av. Jeg setter * ved de musikkvideoene som har fått spesielt mye oppmerksomhet

Dette er musikk som har til hensikt å motvirke stereotypiske negative oppfatninger av melaninrike.


Norsk:

  • Musti

  • gro harlem brundtland

Lenke til sangen: https://open.spotify.com/track/49nXQGNl85BksRFC8G1OZ1?si=78d2d449dd274fc2

Lenke til teksten:

https://genius.com/Musti-gro-harlem-brundtland-lyrics

  • krig

Lenke til sangen: